Putins Ryssland

Fyriskällan, 23 april kl. 18.00. Föredrag av Martin Kragh

”Vladimir Putin held a meeting on measures being taken to clean up a diesel fuel leak in the Krasnoyarsk Territory.” Image from http://en.kremlin.ru/events/president/news/63450 which declares ”All content on this site is licensed under Creative Commons Attribution 4.0

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina 22 februari 2022 sände chockvågor genom Europa. Trots tidigare krig och konfrontativa utspel, var många oförberedda på utvecklingen. Vi kunde snart märka att de rysslandkännare som nu framträdde i media, var betydligt mer förberedda. I Putins Ryssland hade det funnits gott om varningssignaler.

I sitt föredrag diskuterar Martin Kragh vad som ledde fram till det rysk-ukrainska kriget, och vad som kan komma att ske framgent. Hur har Ryssland förändrats av kriget? Vilka möjligheter har Ukraina att försvara sig, och hur ser stödet ut från västländerna?

Martin Kragh är biträdande centrumchef för Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) och seniorforskare vid Utrikespolitiska Institutet. Kraghs forskning är inriktad främst mot rysk ekonomi och historia, men också den politiska utvecklingen i Ryssland och forna Sovjet. Martin Kragh är ekonomie doktor från Handelshögskolan i Stockholm (2009) och docent (2016) vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet.

Folkrörelsearkivets årsmöte

Måndag 15 april, Tovensalen, Uppsala Missionskyrka. Registrering, kaffe och smörgås från kl. 18.30

kl. 19.00 Ordförande Maths Isacson hälsar välkommen
kl. 19.10 Föredrag av Anders Nordebring, Lövsta bruksarkiv (OBS! ändrat).
kl. 19.40 Folkrörelsearkivets stipendium
kl. 19.50 Emil Helén, Om Enskilda e-arkivet och digitala leveranser
kl. 20.00 (ca), Årsmöte

Anmälan av ombud senast 27 mars.

Innan Östra Aros blev Uppsala

Fyriskällan, 26 mars kl. 18.00. Föredrag av Torun Zachrisson och Joakim Kjellberg
Dombron. Johan Fredrik Martin, Uppsala Universitetsbibliotek.
Bilden är hämtad från UUB och portalen Alvin och visar hur Fyrisån tedde sig på slutet av 1700-talet och tidigt 1800-tal när åkanterna inne i Uppsala hade ett mindre tillrättalagt utseende

Få andra platser i Uppland kan tävla med den spektakulära utsikten uppifrån Uppsalaåsens krön vid Uppsala slott, där den vida slätten breder ut sig nedanför. Mötet mellan Uppsalaåsen och Fyrisån var förr än mer markerat och en knutpunkt där vatten- och landvägar sammanstrålade. Ändå har Uppsalas äldsta historia – före domkyrka, universitet och slott – varit ovanligt styvmoderligt behandlad. Platsen har setts som en hamn, utan självständig status och agens; skymd och ständigt i skuggan av det gamla kungasätet Gamla Uppsala. Men tack vare de medel Vetenskapsrådet satsat kommer vi i det nya treåriga projektet: Östra Aros. I skuggan av Gamla Uppsala, kunna gå till botten med många olika aspekter av platsens historia under perioden 900 till 1300.

I föredraget presenterar först Torun Zachrisson de frågor om Östra Aros som vi i projektet vill besvara och hur vi tänker oss att de ska ske. Därefter presenterar Joakim Kjellberg nya rön om den äldsta bebyggelsen i Östra Aros och möjliga hamnlägen genom bland annat analyser av de arkeologiska undersökningarna vid Stora Torget.

Arkeologerna och forskarna Torun Zachrisson & Joakim Kjellberg vid Stiftelsen Upplandsmuseet.