Kulturnatten

Öppet hus på Fyriskällan

(sidan kommer att uppdateras)

Välkomna till vår kulturnatt med kvinnohistoriska visningar, föredrag om arbetarstaden Uppsala, utställningar om Musikforum och lokala kamper, pyssel för barn och vuxna, bokrea samt livemusik med The Majors och Almost DEAD MEN.

 

Utställningar

  • Utställning med affischer från Musikforum och Barowiak ur Uppsala Musikarkivs samlingar. Sveriges första Musikforum grundades i Uppsala 1972 och lockade många medlemmar för att umgås, se konserter och arbeta ideellt.
  • 100% kamp – Uppsalas historia. Utställningen är ett komplement med lokalt perspektiv till ”100% kamp – Sveriges historia” som visas på Upplandsmuseet. Några teman som tas upp är arbetarrörelsen, kvinnokampen, nykterhetsrörelsen och bostadsnöden.

 

Hålltider:

14.30 – 18.00 Pyssel för barn och vuxna

Hämta inspiration från historien och bygg hus, träd och miljöer med hjälp av färdigmönstrade pappersmodeller. Klipp, klistra och måla skivomslag och klippdockor. Målgrupp: barn och föräldrar.

 

15.00 Kulturskapande kvinnor genom tiderna

– invigning och visning av interaktiv utställning

 

En exposé av kända och hitintills okända kvinnor i Uppsala och Uppland. Kvinnor som i stort och smått format och formar vår kultur till vardags och i högtid som historikern Mia Skott och vi andra på Fyriskällan har upptäckt i samlingarna. Alla är varmt välkomna att bidra till utställningen genom att själva söka efter fler kvinnor i vårt rika material av biografier, skön- och facklitteratur; bokillustrationer, folianter och fotografier; evenemangsbroschyrer, tidningsurklipp, sånghäften och andra småtryck; manuskript, tillfällesdikter och egenutgivna skrifter; kommunala dokument om utbildningsväsendet, arkitektur och stadsbyggnad. Och mycket, mycket mer. Följ också med på en kvinnohistorisk visning i stadsarkivets och folkrörelsearkivets magasin. Välkomna!

 

17.00 Arbetarstaden Uppsala. Föredrag av Mats Isacsson

 

18.30 Kulturskapande kvinnor genom tiderna

– invigning och visning av interaktiv utställning

 

20.00-23.00 Livemusik i samarbete med Uppsala Musikarkiv:

 

20.00 The Majors

The Majors musik är influerat av Broadwaymusikaler, Berlins kabaréer, softrock, country och jazz. Resultatet är en överraskande och tidlös pop.

Christer Engqvist – sång, gitarr

Gabriel Strand Hollmer – klaviatur, sång

Magnus Strandberg – gitarr

Johan Jansson – bas

Johan Näsholm – trummor