Föreläsning 7 maj: Konservatismen mellan arv och utopi

Fyriskällan, S:t Olofsgatan 15, tisdag 7 maj, klockan 18:00. Fri entré.

Högern – demokratins vän eller fiende?

Var det Högern som såg till så att demokratin infördes i Sverige? Så har åtminstone partiföreträdare ibland hävdat. Eller var Högern i stället demokratins värste fiende, ofta i samverkan med högerextrema grupper? Sådana röster kan höras från vänsterkanten, ju längre ut desto mer högljudd kritik.

Beskrivningarna av Högerns (Moderaternas föregångare) hållning till demokratins genombrott för hundra år sedan skiljer sig alltså åt. Tanken är att föreläsningen  ska få lite ordning på denna politiserade fråga. Vad var det egentligen som hände när demokratin bröt igenom 1917-1921, en tid när världskrig, revolutioner och hungerdemonstrationer skakade Europa?

Torbjörn Nilsson, professor vid Södertörns högskola

Torbjörn Nilsson är professor i historia vid Samtidshistoriska institutet, Södertörns högskola. I många år har han forskat om högern i Sverige, numera också i Norden som helhet och i Storbritannien. Han är verksam vid Kungl. Bibliotekets projekt kring sajten www.demokrati100.se som lägger upp artiklar, dokument och bilder om striden kring demokratin för hundra år sedan. Besök den!