Adam Afzelius. En linnélärjunges skildring av 1790-talets Freetown, Sierra Leone

Föredrag av Hanna Hodacs. Fyriskällan, tisdag 10 oktober klockan 18.00

Grundandet av Freetown, i Sierra Leone, på 1790-talet syftade till att motverka slavhandeln på Guldkusten i Afrika. Ambitionen var att etablera alternativa ekonomier, genom odlingar och lokal produktion, som kunde konkurrera med handeln med människor. Bakom projektet stod evangelikala grupper i London, radikala flyktingar och före detta slavar som slagits på den brittiska sidan i amerikanska frihetskriget. Men det knöt också till sig naturalhistoriker från Sverige. Adam Afzelius var docent i österländska språk, botaniker, och Swedenborgare, och som sådan kom han också att sympatisera med anti-slaverirörelsen. 1789 reste Afzelius till London där han rekryterades av The Sierra Leone Company för att inventera naturen runt Freetown. Hans kvarlämnade arkiv, dagböcker, brev och räkenskaper, ger unika inblickar det sena 1700-talets naturalhistoriska arbete och hur kunskap rörde sig mellan olika grupper i Freetown, och om det ska föredraget handla.

Adam Afzelius, porträtterad av Carl Frederik von Breda, Public domain, via Wikimedia Commons <https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/V%C3%A4stg%C3%B6ta_nation_portr_Adam_Afzelius_NH_s_120.jpg>

Hanna Hodacs är universitetslektor vid Institutionen för idéhistoria, Uppsala universitet

”Jag disputerade 2003 vid Uppsala universitet, och har sedan dess arbetat vid Warwick University, University of Birmingham och Högskolan Dalarna (bland annat). Åter i Uppsala sedan 2020, numera som lektor i idehistoria och med två forskningsprojekt som berör globalisering, kaffe, te och färger att sysselsätta mig med.”